Info & Media

Info - Oude Geuze en lambiekbieren: Introductie

Van alle bieren die wij nu kennen, is lambiek ongetwijfeld het oudste. De oorsprong van dit bier hult zich echter in de nevel der tijden. Een exacte datering is niet mogelijk, maar we kunnen toch stellen dat de eerste lambiek reeds gebrouwen werd vóór 1300...  

Er is weinig verschil met de manier waarop vroeger lambiek werd gebrouwen en nu. Nog altijd gebruiken de brouwers overjaarse hop die geen bitterheid nalaat. Ze voegen geen gisten toe omdat de wort na het brouwen afkoelt in open koelbakken en tijdens de nacht aan de omgevingslucht wordt blootgesteld. Op die manier brengen wilde gisten de gisting op gang. Het bier rijpt verder na in houten vaten, zoals dat ook vroeger het geval was.

Lambiek is een plat bier, zonder koolzuurgas en dikwijls troebel. Met de opkomst van pils en Engelse specialiteiten zochten de lambiekbrouwers naar een manier om de lambiek te doen schuimen. Door jonge en oude lambiek met elkaar te vermengen en deze in de fles te laten nagisten ontstond de ‘moderne' geuze. De jonge lambiek had voldoende suikers en levende gisten om de nagisting op de fles op gang te brengen. Zo ontstond ook het vak van geuzesteker. De stekers onderscheidden zich van elkaar door het mengen van lambik van verschillende brouwerijen en door de rijpingsduur van hun producten.

Bronnen:
Streekproduct.be
Hoge Raad voor Ambachtelijke Lambiekbieren vzw

Media